Google chiar o să-ți poată spune cu acuratețe dacă ai cancer

de: Andreea Cuzub
16 10. 2018

Cercetătorii care studiază cancerul fac progrese constant în tehnologia pe care medicii o utilizează pentru a examina, detecta și trata toate tipurile de cancer.

Datorită tehnologiei, șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer s-au îmbunătățit considerabil în ultimele decenii. Acum, inteligența artificială (AI) oferă oamenilor de știință un alt instrument pentru lupta împotriva bolii, iar unul dintre numele mari de pe listă este cel al Google.

Într-o postare pe blog, cercetătorii Google explică că AI-ul lor, cunoscut sub numele de LYNA (Lymph Node Assistant), a atins un nivel de sofisticare care poate acum să facă diferența dintre cancer și non-cancer cu o acuratețe de 99%.

Google menționează că, într-un set de cercetări publicate recent, instrumentul LYNA a avut o precizie incredibilă în a determina dacă cancerul de sân s-a răspândit la ganglionii limfatici ai unui pacient. Acest lucru este un pas foarte important în parcursul unui pacient cu cancer, care poate schimba opțiunile de tratament și abordarea pe care medicii o au.

Google constată că diagnosticarea patologică a metastazelor din ganglionii limfatici (care determină dacă cancerul s-a răspândit sau nu) poate fi destul de inexactă, datorită crizei de timp și deciziilor rapide care se iau în stadiile incipiente ale cancerului. Astfel, cercetătorii Google precizează că studiile anterioare au arătat că acuratețea poate fi și de 38%.

LYNA, pe de altă parte, este incredibil de precis și îmbunătățește acuratețea până la 99%. „LYNA a dost capabil să precizeze cu acuratețe locația cancerului și a altor regiuni suspecte, unele dintre ele fiind prea mici pentru a fi detectate în mod normal”, susțin cercetătorii Google. Determinarea acelor zone îi ajută pe medici să pună diagnosticul final.

Pe viitor, AI ar putea fi cel mai eficient instrument pentru detectarea cancerului, care îi va ajuta pe medici în diagnosticare și în găsirea opțiunilor de tratament potrivite ce ar putea salva, în cele din urmă, viețile pacienților.